StylMejker Logo

ÚVOD Purple-arrow-left ŠTÝLOVINY Purple-arrow-left Ako dobre nakupovať? Pre nákupné ne-maniačky

Ako dobre nakupovať? Pre nákupné ne-maniačky

22. Feb | Kategórie: Nákupy so stylistkou

V úvodnej konzultácii mi klientka prezrádza, že nenávidí nakupovanie. Pri vstupne do nákupného centra ju chytí migréna. Blúdi po obchodoch. Je tam toho veľa. Pocit, že práve nič pre ňu ju neopúšťa. Odchádza znechutená s prázdnymi taškami po trojhodinovom blúdení.

Druhá klientka je veľmi úspešná žena. Má stále plný diár. Nakupovanie patrí medzi posledné priority v jej živote a tak na stretnutia volí čierno-bielu klasiku. Hovorí mi, že cíti, že to nie je ono. Aj keď je biznis žena, chce sa páčiť a cítiť v oblečení krásne, žensky a sama sebou.  Má túžbu nakupovať efektívnejšie a mať istotu v tom, po čom siahnuť.  

Či ste sa v týchto riadkoch našli alebo nie, som si istá, že v nasledujúcich riadkoch nájdete šikovné tipy ako si urobiť z nakupovania oblečenia príjemnejšiu a efektívnejšiu činnosť.

1. Identifikujte, čo vám v šatníku chýba

Otvorte skriňu a pátrajte, zapojte fantáziu. Ak ta máte 10 ks čierných blúzok, 5 ks bielych, 3 ks identicky pôsobiacich nohavíc viete, že týchto kúskov máte v šatníku dosť. Netreba ich dokupovať. Čo tak sa zamyslieť nad tým, čo by šatník dotvorilo, oživilo a vás rozžiarilo. Biele a čierne blúzky to nebudú. Skúste napríklad lososovú, modrú, fialovú so zaujímavým volánikom, mašľou. Prípadne doplňte svoj šatník o svetrík a pár šatiek, ktoré budú s vami farebne ladiť a máte niekoľko nových outfitov navyše.

čo chýba v šatníku

2. Vytvorte si nákupný zoznam

Keď nedáte do GPS cieľovú stanicu, nikdy vás tam neprivedie. Takto to funguje aj s nakupovaním. Ak si neidentifikujete čo vlastne chcete, budete len bezcieľne blúdiť. Z obchodu odídete s pocitom nič tam pre mňa nie je, v lepšom prípade.

V horšom, kúpite zas niečo, čo vám bude visieť v skrini a nebudete to mať s čím skombinovať. Vytvárajte si postupne zoznam toho, čo chcete a potrebujete, čo šatník oživí. Skôr vám to pravé orechové pre vás udrie v pamäti a keď okolo toho pôjdete, GSP v hlave zapípa. Nebudete už tápať. Ak by ste mali pocit, že si idete kúpiť zas niečo, čo vám bude len visieť v skrini – skonfrontujte to so svojim zoznamomsmiley.

nakupovanie - zoznam oblečenia

3. Nenakupujte konzumne

Nemusíte mať všetko, stačí, keď si z obchodu odnesiete to, čo vám dokonale sekne a podporí vašu osobnosť. Nebojte sa, vecí v obchodoch bude stále dosť. Oblečenie je nato, aby nám spôsobilo radosť, keď si ho dáme na seba. Ak vás v skúšobnej kabínke skôr rozčuľuje a robí objemnejšími ako v skutočnosti ste, popátrajte po inom.

A keď nájdete „šaty svojho života“, ktoré vám dokonale sedia, cítite sa v nich božsky, podčiarknu vašu krásu, berte ich. Takých kúskov si zaslúžite mať v šatníku, koľko len chcete a potrebujete.

 dokonalé strihy oblečenia

Obom klientkam som pomohla identifikovať , čo im v šatníku chýba, čo ho dotvorí. Vznikol nákupný zoznam, podľa ktorého sme pri nákupoch postupovali.

Prvá klientka sa namiesto migrény pri nákupoch cítila obletovaná ako Julia Roberts vo filme Pretty Woman. Zmizlo presvedčenie, že pre ňu v obchodoch nič nie je. Do kabínky som jej nosila kúsky, ktoré dokonale sadli.

Obe klientky vedia, aké strihy a farby sa im hodia. Pri vstupe do obchodu vznikne okamžite prvý filter – farby. Všímajú si už len tie svoje. Po farbách overia strih a potom vedia, čo stojí za vyskúšanie a čo nie. Vďaka tomu sú ich nákupy efektívnejšie, rýchlejšie, jednoduchšie a príjemnejšie. Z obchodov si odnášajú veci, ktoré nebudú visieť na vešiaku v skrini. Mať niektoré vedomosti stojí zato