StylMejker Logo

ÚVOD Purple-arrow-left ŠTÝLOVINY Purple-arrow-left Obliekať sa pekne, keď sme viac doma ako medzi ľuďmi?

Obliekať sa pekne, keď sme viac doma ako medzi ľuďmi?

21. Apr | Kategórie: PODCAST Štýloviny

V ďalšom diele podcastu Štýloviny dostanete tipy a inšpirácie, ako vyzerať príťažlivo i počas obdobia, kedy sme viac doma ako medzi ľuďmi. Je dôležité myslieť na podporu krásy aj v tomto období? Čo môžeme pre seba a svoju krásu urobiť? Čo je dôležité pri triedení šatníka? Ako drobnými úpravami zachrániť oblečenie pred vyradením? Ako si z bežných dni urobiť výnimočné? Prečo tepláková móda nie je ideálna? To všetko sa dozviete v podcaste, ktorým ma sprevádza Alena Kručayová, autorka projektu Inšpiratívne ženy. 

Vypočujte si ho na jednej z týchto platform:

Anchor   Spotify    Google Podcast

 

 

Ak sa vám nechce počúvať, môžete si ho aj prečítať

 

A: Prečo je dobré starať sa o seba aj v túto dobu, keď nemôžeme chodiť medzi ľudí?

M: Kvôli sebe a kvôli podpore ženskej energie, ktorá stráda, keď skĺzneme k tomu, že stále nosíme len tepláky a voľné veci alebo veci, v ktorých sa necítime sexi. Táto doba nám dáva veľmi dobrú príležitosť, zostaviť si šatník, v ktorom sa cítime aj doma pekne. Vôbec to nemusí byť veľa kúskov, stačí aj pár kúskov.

Aj pri práci doma môžeme oblečením podporiť istý druh energie. Keď potrebujeme pracovať, tak potrebujeme byť čo? Napríklad produktívni, inšpiratívni, výkonní...Preto je dobré, obliecť si aj také oblečenie, ktoré tieto kritéria spĺňa. Aj oblečením môžeme podporiť energiu, ktorú na prácu potrebujeme.

Lebo tepláky, mikiny a neviem čo všetko nosíme na doma, s čím sa nám to hlavne spája? S oddychom, pohodou a toto, keď potrebujeme byť výkonní, motivovaní, tak tu potom oblečenie ako podporný prvok pri práci neslúži.

A zároveň, keď si obliekame na seba nohavice, sukne, šaty, ktoré sme nosili bežne do práce, tak nenastáva to, že zrazu priberieme pár kíl a ani si to nevšimneme. Vo voľných veciach je tu preto väčšia tendencia. Nič nás zrazu netlačí a to bruško voľne rastie. Pozor na tie voľné veci, je v nich tendencia k priberaniu.

Veľa žien sa mi počas tohto obdobia sťažovalo, že pribralo. Keď sa nedalo nakupovať osobne, tak som im pomáhala nakupovať on-line. Boli to hlavne ľudia, ktorí aj počas lockdownu prezenčne pracujú. Niektorí zrazu zistili, že im nesedia veľkosti, čo pôvodne v šatníku majú, tak sme to aspoň takto vyriešili. Častokrát mi ženy spomínali, že počas tohto obdobia bez všimnutia pribrali. Podľa mňa to môže mať súvislosť aj s teplákovou módou, ktorá je teraz tak obľúbená.

A: To je veľmi zaujímavé, ja som si to vôbec neuvedomila a myslím, že máš určite pravdu, lebo tie gumičky na teplákoch veľa toho znesú, zatiaľ čo šaty a oblečenie, ktoré nosíme bežne do práce, tak nám veľmi rýchlo ukážu, ako sme na tom.

Veľa ľudí preferuje to, že si na zoom call alebo videohovor oblečie vrch a na spodku si nechá tepláky. Tak odporúčaš, ak to správne chápem, aby sa človek nahodil do pracovného oblečenia kvôli energii a možno aj troška kvôli tomu, aby si strážil váhu.

M: Áno, určite to odporúčam. V prvom rade kvôli energii. V druhom rade preto, lebo nepotrebujeme byť nešťastní, lebo sa na nás nalepí to, čo nemá. Aj keď treba byť aj láskavý k sebe. Z praxe viem, že niekedy ženy to preháňajú kvôli pár kilám. Pár kilogramov priberú, možno to dokonca dobre vyzerá a stresujú kvôli tomu. Niekedy je ten kult štíhlosti tak výrazný, že si ani neuvedomia, že to je v pohode a možno to je v niektorých prípadoch aj zdravé. Samozrejme potom tu máme aj opačný extrém, kedy sú už aj zdravotné problémy a tie kilá navyše neslúžia. Aj tu je dobré nájsť si taký zlatý stred a svoju ideálnu váhu.

A ako si spomínala aj kvôli tej energii mám teraz napríklad na sebe žlté šaty, aj keď ma nevidno, počuť len môj hlas. V šatách sa mi ľahšie rozpráva a inšpiruje poslucháčov, ako keby som tu teraz sedela v teplákoch.

A: A pokiaľ teda nemáme nejaké pracovné on-line meetingy, tak je stále dôležité sa páčiť sám sebe, byť doma pekne oblečený, starať sa o seba? I napriek tomu, že nikto nás nevidí, len my sami seba.

M: Určite. Celkom vidím aj výhody, že vďaka tomu, že bola situácia, kedy sme boli doma, doma trávime veľa času, tak chytili sa toho aj dizajnéri a vytvorili pekné oblečenie a štýlové teplákové súpravy na doma. To je veľká výhoda, lebo teraz je na výber z tohto súdka viac, ako bolo kedykoľvek predtým.

Keď sme doma a aj nepracujeme, tie dni sú rozmanité, nevyzerajú tak, že každý deň sa vyvaľujeme doma na gauči. Tak tu môžeme zas premýšľať, čo potrebujem podporiť? Čo potrebujem cítiť v ten deň, aby nestrádala moja ženskosť? Ako sa potrebujem v tom oblečení cítiť? A porozmýšľať, čo by mi v tento deň, čo sa týka oblečenia, poslúžilo?

Jasné, že keď idem niečo sadiť do záhrady a hrabať sa v hline, tam v pohode poslúžia aj tepláky aj voľné tričko, aby som mala slobodu v pohybe. Ale ide o to, aby to neskĺzalo k tomu, že sa to stane našim denným štandardom. Lebo potom stráda ženskosť. A naopak, žensky ladený outfit nám pomáha spájať sa so ženskou energiou. Je to jeden z veľmi praktických spôsobov, ako sa s tým spojiť.

A: Ono je to veľmi dôležité, aby sa človek tak neznechal, aby sa sebe neznepáčil. Ide o to, že žena kultivuje svoju ženskosť a muž mužnosť. A potom, keď sa znova vrátime do nášho fungovania, že sa začneme stretávať s ľuďmi, tak si nato nebudeme musieť zvykať a bude to pre nás prirodzené a možno počas tohto obdobia to môžeme ešte viac skultivovať. Keď sme s niečím neboli spokojní, možno je teraz ten správny čas nato, aby sme to vyladili.

M: Áno, práve. A hlavne, ak máme nato čas a priestor, už sa zamyslieť nad tým.

Ja inak neverím, že po tomto období je jedna žena, ktorá by neupratala a nevytriedila šatník. To je tiež veľká výhoda. A presne, možno je čas,  pomaly sa zamýšľať nad tým, či treba niečo do šatníka doplniť.  Ak áno, tak čo, aby to spĺňalo vaše osobné kritéria, ako sa v oblečení potrebujete cítiť, čo potrebujete v ňom cítiť, ako sa chcete vnímať pri pohľade do zrkadla.

A je dobrá aj taká praktická vec. Pozrieť sa na šatník a zadefinovať si okruhy, kde všade sa potrebujem obliekať? Zamyslím sa nad tým, kde všade chodím. Veď čoskoro sa, verím, vrátime aj do divadiel a budú už aj nejaké oslavy. Neviem síce kedy, no raz to príde. Tak zadefinujte si tie okruhy. Lebo niekedy môže byť ten pocit nemám čo na seba, skrytý len v jednej oblasti. Napríklad do práce a na doma mám toho dosť, no keď príde príležitosť, oslava, kde sa chceme blysnúť a obliecť slávnostnejšie, tak vtedy príde panika. A toto vôbec nie je dôvod na paniku. Stačí si kúpiť jedny dobre padnúce šaty,  farebné alebo aj v neutrálnej farbe. Keď ich máte v neutrálnej farbe, ktorá vám pristane, tak ich viete obmieňať s doplnkami, topánkami. Veľmi to záleží od toho, že čo chcem, koľko chcem mať kúskov v šatníku, či mám skôr minimalistické sklony alebo potrebujem mať vzhľadom na môj životný štýl bohatší šatník. Všetky tieto kritéria sa dajú zakomponovať do tvorby šatníka.

A: Spomínala si, že toto obdobie môže byť i čas upratovania šatníkov. Vedela by si dať také jednoduché typy, ako si vytriediť šatník? Lebo si myslím, že mnohí z nás lipneme na veciach, ktoré v šatníku máme a nenosili sme ich dlhé obdobie, alebo ich nenosíme lebo nám nesvedčia. Máš taký osobný trik, ako si ten šatník pretriediť?

M: Áno. Základom je vyradiť veci, ktoré sú opotrebené a nesedia veľkosťou, lebo s tými nič aktuálne neurobíme.

A: Tak nesúhlasíš s tým, keď si niekto kupuje motivačné gate alebo motivačné oblečenie, keď raz schudne?  

M: Nie, to určite nie. Aj keď neviem, či to niekto ešte robí. Stretávala som sa v minulosti s týmito prípadmi, ale v poslednej dobe už vôbec. Tak možno to vymizlo. Alebo za mnou chodia už len takí klienti, čo to nerobia? Neviem. No každopádne, kebyže to aj v šatníku máte, nebojte sa toho, žeby som vás zato odsudzovala. Vôbec nie. Nato nejdem za vami. Ja vám idem pomôcť dosiahnuť to, čo si želáte, nie aby som vám posudzovala motivačné šaty. Ale nie je to múdra investícia, nie je to efektívna investícia do takýchto kúskov.

A: Takže si hovorila, že najprv vyradiť opotrebované oblečenie a oblečenie, ktoré nám neslúži. Čo ďalej?

M: Potom môžeme vybrať TOP kúsky, v ktorých sa cítim krásne, sebavedomo, pristanú mi, stále ich nosím, rada ich nosím a tam už krásne vzniknú dve kopy. A už nás to vedie k ďalšiemu kroku.

Spraviť ďalšiu kôpku z vecí, pri ktorých neviem, váham, či mi pristanú. A ďalším krokom je, hľadať si kľúče. Aký spoločný menovateľ majú tie kúsky, ktoré stále nosím a nezunujú sa mi? Možno majú vyhovujúcu farbu, možno majú perfektný strih, materiál, štýl, ktorý mi presne vyhovuje.

A tieto zistenia vieme použiť do budúcna pri výbere a nakupovaní oblečenia. Je dôležité zadefinovať si tie kľúče, prečo sa v tomto cítim dobre a prečo v tomto nie. A pozrieť sa zas na tú kopu vecí, ktoré mi nie sú blízke alebo nerada ich nosím a zas nájsť, aké sú tie spoločné menovatele. Čo sú tie veci? Príliš tmavé? Alebo ma rozširujú? Prečo ma rozširujú? A zároveň sa týmto veciam a zlozvykom, kupovať si takéto veci, vyvarovať.

A potom je ešte ďalšia vec, v tej kope, kde sú otázne veci, skúste nájsť možnosti, či sa nedajú nakombinovať inak. Napríklad z praxe: klientka mala dlhšiu over size košeľu, lenže pod ňou schovávala štíhly pás, tak sme tam dali opasok a nakombinovali k úzkym nohaviciam, kde jej pekne vynikli nohy, vďaka tomu, že tam bol opasok, tak vynikol už aj pás, košeľa jej opticky nepridávala na váhe. To isté sme urobili aj so šatami.

Alebo keď boli nejaké nohavice širšieho strihu, tak sme ich skombinovali s priliehavejším vrchným dielom, aby postava ženy vynikla, aby sa žena necítila ako vo vreci, aby vynikli jej krivky.

Predtým, než niečo vyradíte, tak sa treba minimálne 2 x zamyslieť nad tým, či sa to nedá použiť a skombinovať inak. Ide tu hlavne o to, aby sa zbytočne nekupovali a nevyhadzovali veci. Ak to mám komu podarovať, alebo sa rozhodnem nehodiace veci predať na on-line bazároch, tak dobre, v poriadku. Ale ide mi hlavne o to, aby sa nevyhadzovalo zbytočne to, čo nemusí byť ešte vyhodené.

A: Takže niekedy naozaj stačí malá, drobná úprava, nejaký doplnok, opasok, možno aj šatka alebo niečo úplne drobné, nato aby tá vec začala pre nás fungovať, že to nemusí byť vyhodené.

M: Áno, presne. Šatku je dobré použiť napríklad vtedy, keď máme pocit, že blúzka je príliš tmavá k nám. Nemusíme ju vyhadzovať, ale dáme tam šatku, ktorá nám farebne svedčí a ladí. Alebo k blúzke použijeme farebnejší typ saka, aby nám to svedčalo. Zas sú tu tie možnosti, že hľadám, ako to ešte skombinovať, aby som využila, keď už som do toho investovala, tak aspoň z toho vytiahnuť ten potenciál, pokiaľ tam nejaký je.

A samozrejme, v šatníku sú aj veci, pri ktorých cítime že toto už nepodporuje moju krásu, absolútne to bol krok vedľa, prečo sme si ich kúpili už nemusíme analyzovať, ale dôležité je, uvedomiť si prečo mi to nesvedčí, prečo to nenosím rada a poučiť sa do budúcna.

A: Keď by som vyradila tie veci a urobím si tieto 3 kôpky a mám tú kôpku s tým otáznikom a neviem to úplne pomenovať. Neviem, prečo mi to nesvedčí. Nie som si úplne istá, čo je za tým. Nevadí, že to sama pre seba neviem analyzovať? Pomôžeš s tým? Pomôžeš človeku povedať, áno v tomto kúsku sa necítite dobre, lebo povedzme vám berie tú farbu. Dokážeš toto potom spätne tomu človeku povedať?

M: Áno. Ale v praxi, predtým, než prejdeme ku kombinovaniu a triedeniu šatníka, tak klient má už za sebou strihovú typológiufarebnú typológiu a už aj na základe toho to začne sám vidieť. A časť, kedy klientovi triedim a kombinujem šatník, má aj edukačný charakter. Aj na tom súčasnom šatníku mu vysvetľujem prečo toto skombinovať takto a nie takto. Prečo tam dám žltú šatku a nie modrú. Prečo biele nohavice kombinujem so vzorovou blúzkou a nie s tmavou blúzkou. A často sa stáva, že po strihovej a farebnej typológii to klienti vidia sami, že im tie súvislosti docvaknú.

A: Prosím poraď nám, ako sa dá v tejto dobe s využitým jednoduchých tipov a trikov vyzerať úžasne, príťažlivo a pre ženy žensky?

M: Tak čo je najženskejší prvok v šatníku? Určite vieme vyzerať dobre aj v teniskách, rifliach aj nohaviciach. Aj tam vieme vyskladať outfit, aby pôsobil žensky a môžeme toto spojenie využiť.

Ale čo  je najženskejší prvok? Sú to šaty a sukne. Takže ich môžeme zaradiť do šatníka. A ak nemáme príležitosti, tak čo tak si ich vytvoriť. V nedeľu si urobiť chutný obed, kde sa pekne oblečiem, prestriem krásne stôl. Ide o to, aj v tejto dnešnej dobe, ktorá nám veľa takých radostí a potešení zobrala, urobiť niečo výnimočne, dopriať si niečo výnimočné. Nemôžeme chodiť von, do divadla a tak. Tak si môžeme vytvoriť doma takéto výnimočné chvíle. Pre mňa to je napríklad aj toto. Vyzdobím stôl alebo sa pekne oblečiem, niekedy len tak pre radosť. Ale pre každého to môže byť niečo iné.

A k dobrému pocitu veľmi pomáhajú aj farby. Každá farba v sebe nejaké posolstvo. Spomínala som žltú, ktorá sa spája s optimizmom, zelená sa spája so sviežosťou, novosťou, červená je zas dynamická farba, ktorá je veľmi energizujúca, čierna je farba, ktorá je dobrá pre ukončovanie alebo stiahnutie sa do seba, do hĺbky. Tak možno, keď idem meditovať a potrebujem ísť do seba, do hĺbky, tak je super, ale potom zas niekde tieto kvality čiernej nemusia slúžiť. Tak aj farbami sa to dá krásne podporiť a o strihoch ani nehovorím. O takých, ktoré rešpektujú našu postavu. Takže možností je viacero, stačí si nájsť len to, čo vyhovuje mne.

A: Sú aj nejaké doplnky, ktoré aj ty rada doma nosíš, okrem šatníka? Okrem toho, že dbáš aj nato, čo si na seba oblečieš, je niečo čím sa aj niečím prípadne dozdobíš?

M: Áno, hlavne náušnice. Tie nosím denne. Lebo ja mám pocit, že bez nich som akoby nahá.  A náušnice sú celkovo taký prvok, ktorý tvár rozžiari. Tak keď už sa rozžiarime farbami, tak náušnice sú ďalší bonus navyše. A napríklad, keď mám aj on-line hovory tak si dám rada rúž, riasenku, zvýrazním líca. Niekedy si nalíčim celú tvár. Ako sa mi chce a ako mám chuť. To je tiež dobré, jednak ma to baví hladkať sa tými štetcami po tvári a tiež to podporuje a vyzdvihuje krásu a je to taký príjemný rituál pred začatím on-line hovoru alebo on-line stretnutia.

A: Takže sa treba na toto obdobie, ktoré teraz prežívame pozrieť aj troška inak a vidieť ho ako príležitosť preto, aby sme si osviežili šatník a pripravili sa na obdobie, kedy sa budeme môcť stretávať s ľuďmi a viac sa sebe povenovať.

M: Áno, presne, dá sa aj takto nato pozrieť.