StylMejker Logo

ÚVOD Purple-arrow-left ŠTÝLOVINY Purple-arrow-left Nie je hruška ako „hruška“

Nie je hruška ako „hruška“

29. Mar | Kategórie: O vhodných strihoch oblečenia

Možno aj vy zápasíte s problémom mnohých žien – ako sa obliekať, keď má vaša postava neštandardné proporcie: útle plecia, drobné prsia a k tomu širšie boky a stehná.

Tak to bolo aj s jednou mojom klientkou, Mirkou.

Hneď v úvode sa mi posťažovala, že vie, že jej postava je „hruška“ a veľa prečítala o tom, aké veci by si mala kupovať, ale aj tak sa nevie obliecť tak, aby sa cítila spokojne.

Toto je častý kameň úrazu.

Striktné rozdeľovanie postáv – ty si hruška, ty jablko, obliekaj sa podľa toho. A potom sklamanie, že to aj tak nefunguje.

Pretože nie je hruška ako hruška.

Jedna môže mať viac výrazný pás ako druhá, bruško môže mať tiež rôznu veľkosť, veľkosť dekoltu sa u jednotlivých žien tiež líši, pomer medzi ramenami a bokmi môže byť viac alebo menej rozdielny, môže a nemusí mať pevnejšie kolená, prípadne lýtka a aj taká hruška môže mať síce útly driek, ale pevnejšie paže. 

A podľa toho je dobré prispôsobiť aj tvary a strihy oblečenia. Je tam obrovské množstvo nuáns, ktoré je potrebné vychytať a ktoré má každá „hruška“ niekde inde. Až keď sa celá postava rieši individuálne a komplexne, vyjde z toho to pravé orechové - keď sme už pri tých plodoch laugh

Na príklade Mirky by som vám, milé „hrušky“, rada ukázala, ako sme si s jej postavou poradili.

Základom je zosúladiť hornú a dolnú polovicu tela a odviesť pozornosť od partií, s ktorými ste nespokojné. U Mirky to boli stehná, boky a paže. Poďme teda na to.

 

 (Ne)vhodné zvršky

Pri tomto type postavy je nutné vyhýbať sa hlavne rovným líniám topov a blúzok.

Vhodné oblečenie pre typ postavy hruška

Obrázky vytvorené na polyvore.com

Vhodné sú vytvarované línie, aby nezanikol pekne tvarovaný pás.

Poslúžia aj topy a tričká s riasením na prsiach, lodičkový výstrih, či blúzky s viazankou.

Farby, nápaditosť a vzory v hornej oblasti sú základom pri type postavy „hruška“. Volániky, mašličky, kapse, vodorovné prúžky – to je ono!

Kvôli silnejším pažiam, ktoré Mirke vadia, je pre ňu dôležité vyberať si veci s dlhšími, napríklad trojštvrťovými rukávmi.

 

Vhodné oblečenie pre typ postavy hruška

Obrázky vytvorené na polyvore.com

Správna sukňa dodá ženskosť a vylepší postavu

Mirka sa sukniam nevyhýba, robila však chybu, že sa nechávala zlákať najnovšou módou a vyberala si také kúsky, ktoré jej nepristali a necítila sa v nich pohodlne a sebaisto počas dňa. V jej prípade bolo chybou obliecť si súdkovitý typ sukne. Jednak sa v nej necítila komfortne, lebo pri chôdzi sa jej sukňa vyhŕňala, no zároveň obopnutý tvar sukne pritiahol pozornosť na dolnú polovicu tela. Hodia sa jej sukne mierne áčkového tvaru ideálne zo splývavého materiálu. Sukne nesmú byť príliš obopnuté, aby nezvýrazňovali stehná. Dĺžka – ideálne mierne nad kolená, prípadne do stredu kolien alebo na voľný čas a letné dovolenky dlhá až po členky.

 

Vhodné oblečenie pre typ postavy hruška

Obrázky vytvorené na polyvore.com

 

Nohavice musia sadnúť

Na príklade nohavíc je výborne vidno, ako je dôležité prispôsobiť strih konkrétnej postave. Pre Mirku sú vhodné nohavice so stredne posadeným pásom, z tmavších matným materiálov, bez výrazných kapsičiek v oblasti bokov či zadku. Tvarom sa jej hodia mierne rozšírené v dolnej oblasti alebo rovného, cigaretkového strihu.

Ak šaty, tak nie obopnuté

Pre tento typ postavy sú ideálne šaty, ktoré sú prestrihnuté buď v páse s mierne áčkovou sukňou alebo s empírovou líniou, teda prestrihnuté pod prsiami. Zvýraznia dekolt a neobopínajú boky. Pozor na nápadné vzory, naberané sukne alebo tesné, vypasované šaty v oblasti bokov – zdeformujú postavu a narušia pocit pohodlnosti.

Vhodné oblečenie pre typ postavy hruška

Obrázky vytvorené na polyvore.com

 

Veľa času sme venovali aj podrobnému výberu strihov kabátov a búnd, riešili sme saká a pracovný outfit. Príliš veľa, aby sa to zmestilo do jedného článku, takže o tom nabudúce. V každom prípade bolo nádherné vidieť, ako sa Mirka uvoľňuje a preniká do tajomstiev strihov svedčiacich jej postave. Po nešťastnej „hruške“ nebolo ani stopy, odchádzala odo mňa krásna, spokojná žena s novými kúskami, v ktorých vyzerala senzačne.

Samozrejme, výber jej šatníka sme prispôsobili aj farebnej typológii, pretože zbytočne by sme vyberali dobré strihy, ak by neboli vo vhodných farbách, celkový žiaduci dojem, ktorý chcela Mirka zmenou štýlu dosiahnuť, by to pokazilo. A opäť sa potvrdilo, ako je nevyhnutné riešiť postavu ženy komplexne – od strihov, cez farby až po subjektívne vnímanie seba samej.

 

Mohlo by vás zaujímať

5 dôvodov, prečo nájsť strihy pre váš typ postavy