StylMejker Logo

ÚVOD Purple-arrow-left ŠTÝLOVINY Purple-arrow-left Ako sa obliekať, keď ste svetlé leto

Ako sa obliekať, keď ste svetlé leto

10. Apr | Kategórie: Farebná typológia, vhodné farby

Stalo sa vám, že ste si obliekli tričko, ktoré sa vám páčilo na cudzej žene alebo na kamarátke, ale vy ste v ňom nevyzerali tak dobre ako ona?

Čím to je? Za všetko môžu farby a farebná typológia. Možno ste aj vy „svetlé leto“.

Dôkladná farebná typológia nepozostáva len zo zaradenia pleti do typov podľa štyroch ročných období jar/leto/jeseň/zima. Nestačí, ak zistíte, že ste napríklad letný typ. Pokojne sa vám môže stať, že si nakúpite veci vo farbách vhodných k letnému typu a vôbec v nich nebudete vyzerať dobre.

Letný typ má ešte ďalšie podkategórie, ktorými sú: studený, svetlý alebo tlmený letný typ. 

V tomto článku vám priblížim zaujímavý farebný typ svetlé leto (alebo aj svetlý studený typ) a ak sa v ňom nájdete, verím, že vám pomôžem na ceste výberu tých správnych farieb.

Svetlý studený typ - čím je typický?

Pre tento typ pleti platí, že má svetlú farbu, ktorú väčšinou slnko rýchlo spáli. Pleť môže mať ružovkastý, šedý odtieň. Svetlé, málo výrazné obočie a riasy lemujú oči modrej, zelenej, šedej alebo orieškovej farby. Nevýrazné pery sú väčšinou v chladnej ružovej farbe, vlasy v rôznych odtieňoch blond.

Tak ako? Našli ste sa?

1.	Farebná typológia, farebný typ svetlé leto

Chce to svetlo

Farby, ktorých by ste sa mali držať sú charakteristické svetlosťou, jemným kontrastom a (tou správnou) žiarivosťou.

Úplne najhlavnejšou podmienkou odporúčaných farieb je svetlosť. Vyberajte si pastelové, svetlé farby v studených odtieňoch. Môžete si dovoliť používať aj kontrastné farby, ale musí to byť jemný kontrast, nie silný.

Ako to spoznáte? Ak farbu vidno viac ako vás, je to signál, že niečo nie je v poriadku. Máte skreslené kontúry tváre, tvrdé črty, viac vidno vrásky a menej oči, tričko priťahuje viac pozornosti ako vy sama, nie je doplnkom vašej prirodzenej krásy, prebíja ju.  

Ideálnym spoločníkom v týchto prípadoch je paletka, na ktorej sú zobrazené „vaše“ vhodné farby. Pre tento typ tam budú prevládať svetlé farby, ale niektoré budú žiarivejšie. To žiarivejšie spektrum je jemný kontrast, ktorý si v outfitoch môžete dovoliť.

Každá farba vám môže v správne vybranom odtieni pristať, preto kým nemáte svoju paletku farieb, zapamätajte si aspoň základné rozdelenie farieb pre svetlý studený typ:

Vhodné farby: svetlé a stredne tmavé, svieže odtiene

Nevhodné farby: tmavé a teplé odtiene, tlmené farby

Farebná typológia, farebný typ svetlé leto

Zabudnite na čiernu

Sú ľudia, ktorým sa čierna hodí, no pre vás je to nevhodná farba. Hlavne v oblasti tváre ju vôbec nepoužívajte, ak teda skutočne nemusíte, pretože zvýrazní všetky vrásky a nedokonalosti na pleti.

Nahraďte ju stredne tmavými studenými odtieňmi sivej, hnedej, prípadne modrej farby.

Farebná typológia môže byť hračka

Farebná typológia je o drobných odleskoch, kombináciách, detailoch, zmenách a nuansách. Vyžaduje cvik a zapojenie vnímavosti. Mnohí sú presvedčení, že k tomu stačí naštudovať pár pravidiel, ale ako pri všetkom, ani tu len teória nestačí. Je nutné poznať hlbšie korene farebných vzájomností, osvojiť si praktický spôsob, ako individuálne využiť jednotlivé farby v spojení s materiálom i strihom a docieliť tak želaný efekt.

Najlepšie to dosiahnete pod vedením dobrého učiteľa, ktorý vám na praktických príkladoch a konkrétnych veciach ukáže, ako máte presne postupovať a „ušije“ vám farebnú typológiu na mieru. Potom si s ňou už hravo poradíte aj sami.

Ja pevne verím, že som vám v tomto článku pomohla odkryť aspoň niektoré z jej zákutí. Ak objavíte tajomstvo vášho farebného typu, objavíte aj cestu k svojmu štýlu. Na ceste farebnou typológiou pre svetlý studený typ vás sprevádzala

Vaša Štýl Mejkerka

Marcelka